Zsira, mint turisztikai célpont

Kőszegtől 14, Soprontól és Szombathelytől 25-25, Büktől 10 km-re található ez a kis határmenti település közvetlenül az osztrák lutzmannsburgi Sonnentherme élményfürdő szomszédságában.

 Zsirát mindössze 400 méter választja el Lutzmannsburg-tól : nem több, mint a Duna két partján Budát Pesttől. A schengeni határnyitás előtt mindössze gyalogos és kerékpáros közlekedésre nyílt lehetőség a nappali órákban, de 2008 óta már bárhol és bármikor átmehetünk a szomszédba.
Lutzmannsburg (Locsmánd) fő vonzereje a Sonnentherme élményfürdő, melynek vendégkörére épülve több kisebb - különböző szórakozási lehetőséget kínáló - vállalkozás várja az érdeklődő üdülővendégeket. Mászó- és kalandpark, állatsimogató, pónilovaglás, valamint télen műjégpálya gazdagítja a kínálatot. Lutzmannsburgban a faluban több borozó, vendéglő és étterem várja az éhes és szomjas vendégeket.!
sonnentherme
A legkisebbektől a legnagyobbakig minden gyermek megtalálja a számítását itt, hiszen a "Babyworld"  baby csúszdáitól és baby medencéitől a "Funny Waters" hullámfürdőjén és a vadvizén át a 202 méter hosszú "Twister" óriáscsúszdáig mindegyik korosztály számára feledhetetlen élményeket kínál a fürdőkomplexum.
Gondoltak a kismamákra is, hiszen alvóhelyiség, szoptató szoba, babakonyha, pelenkázó, stb. segíti a gondtalan pihenést.
A nyugalomra vágyók számára (a 14 év alatti korosztálytól elzárva) a "Silent Dome" wellness oázisa biztosít  csöndet és kikapcsolódást.

Zsira fő látványossága a Rimanóczy kastély, de 2009 óta a településen egy kétszer 9 lyukú golfpálya is üzemel.Zsirán jelenleg hat szállásadó kínál különböző kategóriájú és árszinvonalú szállásokat, míg Locsmándon a kiadó szobától a 4 csillagos szállodáig terjed az igen bőséges választék.
 kastely
A Köszegi hegység lábánál fekvő település ezen túl kedvező kiindulópont mind az Írottkő - Natúrpark felfedezéséhez, mind egy Fertő tavi kiránduláshoz, de akár egy városlátogatához is Bécsbe, hiszen az osztrák fővárost (a 14 km-re levő Oberpullendorftól végig 4 sávon autóúton és autópályán) kevesebb, mint egy óra alatt elérhetjük. A számtalan szórakozási lehetőség, a környékbeli látnivalók és nevezetességek nagy száma Zsirát ideális turistacélponttá teszi. A wellness turizmus és a természeti szépségek egyedülálló kombinációja párosul itt magyarok, osztrákok és az itt nagy számban élő horvát nemzetiség által teremtett sajátos kultúrális sokféleséggel.
 wine-yard
Nagy tisztelete van a szőlőnek és a bornak az Alpokalján a történelmi Soproni Borvidékhez tartozó Kőszeg-Csepreg- Vaskeresztes háromszögben.
Méltó a környezet, hiszen összesen 400 hektáros szőlőterületet művelnek. Kőszegen az Alpok nyúlványai, Vaskeresztesen a Vashegy vulkánjának maradványai, Csepregen pedig a tó feletti domboldal érleli a jófajta nedűket.

Egységes és helyi borút is összeköti az osztrák határ menti térséget, melynek teljes hossza 30 kilométeres.
A Kőszeg-Cák-Kőszegszerdahely-Bozsok-Bucsu-Narda-Felsőcsatár-Vaskeresztes útvonalon gyalogosan, autóval és kerékpárral is lehet közlekedni. Az éhes és főleg szomjas vándor nemcsak gyönyörű környezetben róhat kilométereket, hanem betérhet osztrák mintára létrehozott "Buschenschankba", vagyis termelői-házi borkimérésbe is, ahol házilag készült ételeket, italokat kínálnak. Ilyen Vaskeresztesen a "Judit" névre keresztelt vendéglátóhely. Felsőcsatáron viszont vasfüggönymúzeumot találhat a vendég, melyet a tulajdonos - egykori határőr - épített eredeti eszközökkel és anyagokból.

Kőszegen, a város feletti hegyoldalon főleg vörösbort érlel a nap. A kékfrankost, blauburgert, zweigeltet kedvelik. Idén lisztharmatos volt ugyan a szőlő, mégis jó minőségű bor lett, s a cukorfok is elérte a 17-18-at, mondják hozzátéve: nincsenek értékesítési gondjaik. A történelmi városban a helyi borút a Borsmonostori dűlőtől a cáki Pogányokig tart, 10 nyitott pincét érintve. A Borok Háza azonban a városközpontban a Várkörön található.

Csepregen inkább a fehérnek, a rizlingféléknek, traminiknak kedvez a klíma és a talaj. Vaskeresztesen pedig - ahol peronoszpóra keserítette a termelőket - 265 hektáron szüreteltek kékfrankost, burgundit, kékoportót, merlot-t, cabernet-t, zweigeltet, rajnai rizlinget. A minőséggel mégis meg vannak elégedve, a cukorfok 17-18-as lett, mondják. A tájjellegű borok közül a kékfrankos különösen kedvelt, mert erőteljes növekedésű, bőtermő, jó minőségű fajta. Bora mélyvörös tónusú, a rubintnál sötétebb árnyalatú. E sorok írója 1996-ban Londonban is találkozott vaskeresztesi nedűvel. A privatizáció után azonban darabolódott a termőterület - bár értékesítési gondok nincsenek -, már nem szállítanak Angliába. Viszont remélik: a lengyel piacon hamarosan megjelenhet a vaskeresztesi must.

Vaskeresztes - melyet II. András 1221-es oklevele is említ - vonzerejét a táj szépsége is adja, ahol 110 hektáros üdülésre alkalmas zártkert fogadja be a német anyanyelvű helyiek közé települteket. Érdekesség: a vasfüggöny lebontása után egyre több osztrák vásárol ott magának birtokot, s élvezi a Pinka-patak pisztrángos lelőhelyeit. Mint fogalmaznak, a szabad határátlépés ma már azt jelenti, hogy a hegyben lévő csejtei (Eisenberg) átkelőnél reggel a helyiek dolgozni mennek Ausztriába, este viszont a sógorok jönnek mulatni. Érdekesség még: a település határában vaskori halomsírokat tártak fel, melyekről elsőként a XIX. században Rómer Flóris adott hírt.

Látogassanak el hozzánk! Ismerjék meg Zsirát- határok nélkül!

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes